2021.11.22

Becsületes felújítás # 5: A valós állapot

Internetes randi? Miért ne! Sok interneten keresztül született ismeretség teljes értékű kapcsolattá válik, akár házassággal is végződik. Internetes ismerősünk azonban a személyes találkozás pillanatában legtöbbször meglepetést vagy csalódást okoz. Az a személy, akinek a megjelenése és természete szinte tökéletesként él bennünk, az első pillanatokban valaki más profiljának tűnik. Hasonló a helyzet a felújított berendezések megvásárlásával is. Aki egyszer már felült a csábító fényképeknek és hiányos leírásoknak, az nyilván nem szeretne átélni egy újabb csalódást. Pedig nem kellene mást tennie, mint rákérdezni a részletekre és nyomon követni az apróságokat is. Így a csalódás könnyen megelőzhető.

A „Becsületes felújítás” sorozat ezen részében további „apróságokat” említünk, amelyekre érdemes egy kicsit odafigyelnünk. Jó hír, hogy a felújítók között továbbra is találhatók becsületes vállalkozók. Olyanok, akiknek a termékei nem okoznak csalódást, és hosszú évekig szolgálnak bennünket. Szóval – hogyan lehet felismerni őket?

Osztálya válogatja

A termékek műszaki és vizuális állapotával a „Becsületes felújítás” első részében foglalkoztunk. Az jelent problémát, ha a felállított normák az elvárt szint alá esnek. Meg ami az egyiknek silver, az a másiknak bronze. Ebből eredően az ügyfél számára az első benyomás a csalódás. Ha nem becsületes számítógép-felújítóra akad, nagyon nehezen tud eligazodni és megszabadulni a kétes minőség okozta kellemetlen benyomástól. A csupán nyereségre pályázó felújítók ugyanis elhasznált terméket kínálnak megbízható gép gyanánt, olyat, amilyet egy becsületes felújító be sem sorolna a kínálatába. Előfordulhat, hogy a felületesen felújított laptop vagy PC kicsomagoláskor megfelelő termék benyomását kelti, és a vásárló úgy érzi, mintha az eszköz első használója lenne. Közelebbről megnézve azonban láthatóvá válnak a rejtett karcolások, a töredezett műanyag borítás a Kensington-zár körül és a billentyűzet felett elhelyezkedő piszkos szellőzőnyílások. Nem ritka, hogy a gyártói címkéknek nyomuk sincs, és a kijelző is kifakult. A techsaversek a „versenytársak” által kínált gépeket be sem vennék a termékkínálatukba. Vagy ha igen, akkor is csak a sérült alkatrészek cseréje után. Az economy és az economy+ termékek fotógalériája is a vásárlókkal való átlátható kommunikációnk bizonyítéka. Az egyes felvételek a tökéletlenségeket is részletesen bemutatják, amelyek a valóságban nem olyan nyilvánvalóak, mint ahogyan a fényképeken fókuszálunk rájuk. Mindenesetre az ilyen apró hibákat is figyelembe vesszük az ármeghatározásnál.

Egér igen, matrica nem

Nagyon jó érzés a vásárlónak, ha ajándékot kap. Bár a számítógépes egérnek örülni fog, a laptop billentyűzetének matricái valószínűleg nem csalnak mosolyt az arcára. Ezért felhívjuk vásárlóink figyelmét arra, hogy alaposan nézzenek körül a kínálatban, hogy az a modell, amelyiknek leírásában szerepel a magyar billentyűzet, és azt meg kívánja venni, ugyanaz lesz-e, amit majd küldenek. Ha viszont német, cseh vagy spanyol billentyűzetet emleget a felújító, gondolja át, tud-e majd dolgozni rajta. A rosszabbik esetben a billentyűzet nyelvéről nem esik szó, és az áhított laptop a kicsomagoláskor zsákbamacska módjára viselkedik.
Sajnos, az interneten keresztül nehéz ellenőrizni a billentyűzet lehetséges bevonatát. Fennáll annak a veszélye, hogy gyorsan elkopik, valamint egy enyhe karcolás hatására is szemmel látható nyom marad a billentyűkön. És bár a billentyűzeten lévő betűk első ránézésre újnak látszanak, néhány hét használat után már kopottnak fognak látszani. Ezt is simán el lehet kerülni azzal, ha a vevő vásárlási szándékával egy jól bevált felújítóhoz fordul, aki professzionális gyártócsarnok-berendezésekkel rendelkezik. Mi a felújításhoz ilyet használunk, és a legprecízebb munkával és nagy felelősséggel végezzük el a felújítási folyamatot. Éppen ezért vevőinknek nem kell aggódniuk a megrendelt laptop idegen nyelvű billentyűzete vagy a mellékelt matricák miatt, amelyek felragasztása megkeserítené hosszú téli estéiket. Mindegyik billentyűzetünket újranyomtatjuk, és magyar nyelvűre változtatva juttatjuk el az ügyfélhez.

Amikor nem szerez örömet a merevlemez és az akkumulátor

Igen, a megjelenés nagyon fontos. A számítástechnika esetében azonban sokkal fontosabb szerepet játszik az SSD-meghajtó kapacitása és minősége. A tulajdonos azonnal észreveszi, ha olcsó SSD-t használ. Egy idő után és a kapacitás feltöltésével észrevehetően veszít a sebességéből, és további megbízhatósága is kétségessé válik. Nem elhanyagolható szempont az akkumulátor hibátlansága és élettartama. Az akkumulátort nem kell sokáig tesztelni, hogy reálisan felmérjük a benne rejlő lehetőségeket. A jó minőségben felújított laptopok teljesen feltöltött akkumulátorral akár három óra hosszáig is működőképesek. Sajnos, megint minden az eladó becsületességétől függ, ugyanis olyan laptopok is forgalomba kerülhetnek, amelyek akkumulátorai már az operációs rendszer elindítása után néhány perccel lemerülnek.

A környezetvédelem ürügyén

Ha a felújított számítógépek hirdetése felkelti a környezetvédelemmel kapcsolatos érzéseit, ne felejtse el megkérdezni, milyen csomagolóanyagot használ a felújító. Ha hagyományos, újrahasznosításra nem alkalmas kartonba csomagolják a laptopot vagy a PC-t, az annak a jele, hogy a felújító nem figyel oda a részletekre. A vásárlás végén az erre vonatkozó kérdés nyilván meg fogja lepni. Ez viszont jelzés lehet az ön számára, hogy esetleg elálljon a termék megvásárlásától.
Ebben a tekintetben is ragaszkodjunk a régi és jól bevált „kétszer mérj, egyszer vágj” elvhez. Az olcsó, nem környezetbarát csomagolás helyett részesítsük előnyben az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, melynek felületét felfrissíthetjük a cégre jellemző grafikákkal.

Ami tehát az eszközök felújítását illeti, nem elégszünk meg átlagos eredményekkel. A mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt, és a felújítás folyamatait szüntelenül javítjuk. Bár magas célokat tűztünk ki magunk elé, igyekszünk a valóság talaján maradni. Szem előtt tartjuk, hogy felelősségtudatunk és becsületességünk, valamint a többi felújító tisztességének bizonyítékai a minőségi termékek, amelyek akár több év távlatában is meg tudják tartani pozíciójukat a felújított számítástechnika piacán. Örülünk, ha egy tétovázó vásárló úgy dönt, hogy esélyt ad egy környezetkímélő megoldásnak, és biznisz kategóriájú számítógépet választ. Olyat, amelyik nem okoz kellemetlen meglepetéseket a tökéletlenségével vagy más, használat közben kiderülő váratlan problémával. Ne hagyja, hogy eltántorítsák a felújított berendezések vásárlásától, és bízza rá magát a techsaversek vásárlók által hitelesített minőségi kínálatára.

Friss cikkek

1