2020.10.07

Az elektromos hulladék nem tartozik a kommunális hulladékok közé

2016-ban globálisan több mint 49 millió tonna elektromos hulladék keletkezett, ami átszámítva a Föld lakosságára fejenként 6 kilót jelent. Ebből a számból körülbelül 4500 Eiffel-tornyot lehetne építeni. Becslések szerint 2021-re ez a szám meghaladja az 57 millió tonnát.

A gyors élet és a gondolkodás nélküli fogyasztás

A hűtőszekrények, mosogatógépek, tévék, légkondicionálók, valamint számítógépek, fénycsövek és porszívók manapság már a háztartások automatikus berendezései. Életünk szerves részévé váltak, és a sietős napjainkat is megkönnyítik. Fogyasztási cikkként tekintünk rájuk és miután elérik élettartamuk végét, egyszerűen új darabra cseréljük le. De vajon hová kerül a legtöbb leselejtezett készülék?

Nemegyszer a kommunális hulladékgyűjtőkbe kerülnek, de az utak mentén lévő illegális hulladéklerakókban való előfordulásuk sem egyedi. Számos eszköz ritka alapanyagok összetett keverékéből készül, melyek aranyat, ezüstöt, rezet, platinát, palládiumot, lítiumot, kobaltot és más értékes elemeket tartalmaznak. Az elektronikus eszközök azonban toxikus nehézfémeket is tartalmaznak, mint az ólom, higany, kadmium és berillium, valamint műanyagokat és veszélyes vegyszereket. Míg az értékes nyersanyagok újrafeldolgozhatók, a mérgező és veszélyes anyagok súlyosan károsíthatják az emberi egészséget és a környezetet.

 

Likvidálás helyett felújítás

Bár a fejlődés megállíthatatlan, buktatókat is hoz magával az eldobott számítógépek és laptopok formájában. Pedig érdemes esélyt adni a használt gépeknek. Amellett, hogy a felújított technológia gyakran még a gyengébb minőségű új darabokat is megelőzi, rengeteg elektromos hulladéktól mentesíti a hulladéklerakókat. Egyidejűleg hozzájárul a fenntarthatósághoz is, amely az évek során jelentősen elváltozott.

Az ökológiai gondolkodás egy szebb világ kialakításának törekvésére késztetett minket is, techsavereket. Ebben az ismert gyártók prémium számítógépei szimbiózist képeznek az ökológiai környezettel, miközben egyúttal értéket közvetítenek a felhasználók számára. Folyamatosan hangoljuk a több éves kifinomult folyamatot, és az ügyfeleinknek kínált értékeket megszorozzuk a zöld kéznyomunkkal. Mindannyian techsaverré válhatunk. Elég felfedezni a felújított számítástechnika előnyeit, és így lehetőséget biztosítani a számítógépeknek és a természetnek a jobb világhoz.

Hűtőszekrények és a freonok

Az ózonréteg egyfajta szűrő, amely megakadályozza az U V-sugárzás behatolását a Napból a Földre. Sérülése során magasabb U V-sugárzás áthatolása lép fel, amely károsítja a sejteket és a szöveteket. Az ózonréteget jelentősen lebontó anyagok egyike a CFC-k (freonok). Ezek jelentősen képviselve vannak a régebbi típusú hűtőszekrényekben valamint a spray-ekben is. Míg normál körülmények között nincs negatív hatásuk, a légtérbe illanva veszélyesekké válnak. Noha gyártásuk és újrahasznosításuk ma már szigorúan szabályozott, hosszú élettartamuk miatt fogják még több mint 200 évig károsítani az ózonréteget.

Monitorok és a nehézfémek

A hagyományos számítógépek nagymennyiségű nehézfémet tartalmaznak, mint az ólom, foszfor, kadmium vagy a higany. Ezek a mérgező anyagok elsősorban az alaplapon vagy az akkumulátorokban találhatók. Ökológiai szempontból azonban a számítógép messzemenőleg legveszélyesebb része a monitor. A síkképernyős modellektől eltérően a szokásos CRT monitor több mint 2,5 kilogramm veszélyes ólmot tartalmaz. Ha a monitor működőképes, az ólom megvédi a felhasználót a monitorban képződő röntgensugaraktól. Mivel üvegcsövekbe van zárva, nem jelent veszélyt. Ha azonban a hulladéklerakóba kerül, előbb-utóbb a csövek megsérülnek, és az ólom szennyezi a környezetet. Bár ezek a monitorok már lassan a múlté, meglepő lenne a megállapítás, hogy milyen sok embernek az otthonában találhatók akik nem tudják, mit kezdjenek velük.

Okostelefonok és a nemesfémek

Talán a leggyorsabb fordulatszáma a népszerű okostelefonok életciklusának van. Ezek szintén tartalmaznak nemesfémeket, beleértve az aranyat, ezüstöt, rezet, platinát és palládiumot. Természetesen egy vagy két telefon szétszerelése semmilyen módon nem növeli a vagyonunk értékét. Viszont egy millió mobiltelefon szétszerelése már megéri a fáradtságot: ebből a mennyiségből ugyanis 16 tonna réz, 350 kiló ezüst, 34 kiló arany és 15 kiló palládium nyerhető ki. Ezért fontos, hogy ezek a ritka anyagok ne végezzék a hulladéklerakóban vagy a hulladékégetőben.

Anyaghiány az elektronika gyártásához

2016-ban a hasznosítható anyagok becsült értéke a globális e-hulladékban 64,6 milliárd dollár volt. Csupán 20 százalékuk került újrahasznosításra. Az elektronika iránti növekvő igény miatt a gyártók fokozatosan szembesülnek a termékeik előállításához szükséges alapanyagok hiányával. Ennek okán a leselejtezett termékekből származó anyagok újrafelhasználása az ökológiai dimenzió mellett kezd gazdasági dimenzióba is átlépni. Az újrahasznosítás érdekében azonban az elektromos hulladékot el kell választani a hagyományos háztartási hulladéktól.

 

Vegyük figyelembe a természetet az elektromos hulladéktól való megváláskor

Az elektromos hulladéktól az üzletben való leadás során tudunk megválni, ahol éppen új háztartási készüléket vásároltunk meg. Átadhatjuk a gyűjtőudvarokon is egy különálló lerakóban, ahol ingyen átveszik, emellett számos település és város évente többször szervez gyűjtést. Jó megoldásnak számít a mobilis (házhoz kiszálló) szelektív gyűjtésforma is.

Az elektromos hulladék gyakran tartalmaz olyan anyagokat, amelyek szakszerűtlen kezelés esetén a környezetbe kerülhetnek, veszélyeztetve mindannyiunk egészségét és életét. Hisszük, hogy ha mindannyian tisztában lennénk e kockázatokkal, valószínűleg nagyobb felelősséggel állnánk az elektromos hulladék szétválasztásához. Sajnos nagy részük a kommunális hulladékba való kidobáskor ennek eredményeként hulladéklerakókban végzi, ahol például fennáll a mérgező vegyi anyagok felszabadulása során való talajvízszennyezés veszélye. Járuljunk tehát hozzá az újrahasznosítás fontosságának tudatosításához és magunkkal szemben is felelősségteljesen viselkedjünk. A felújított számítástechnika megvásárlásával kíméljük a környezetet és egyúttal a legjobb ár-érték arányú prémium darabbal is kényeztethetjük magunkat.

Friss cikkek

1