2020.10.14

Az elektromos hulladék minimalizálásával egy tisztább jövőért

Az elektromos hulladék problémáját még mindig alábecsüljük. Bár az elektronika könnyen javítható vagy felújítható, gyakran inkább a kukában köt ki. A globális statisztikák szerint azonban az ilyen hulladéknak csupán 10%-át hasznosítják újra. A fennmaradó 90% hulladéklerakókba, hulladékégetőkbe kerül, vagy az illegális kereskedelem részévé válik.

Sokan emlékszünk még azokra az időkre, amikor az elektronikát a luxus egyik formájának tekintették. A készülékek és az elektronikai eszközök drágák voltak, de valós és képzeletbeli életük örök időkre volt tervezve. A fogyasztói társadalom fejlődésével azonban megváltozott a készülékek és berendezések lehető leghosszabb élettartamáról való szemlélet, ezért gyakran a még mindig működő darabokat fokozatosan leselejtezik és új modellekkel helyettesítik. De mi a sorsa azoknak a berendezéseknek, amelyekről (néha még idő előtt is) eldöntöttük, hogy megszabadulunk?

Elektromos hulladék kivitele

Az elektronikai hulladék számos veszélyes vegyi anyagot is tartalmaz, amelyek károsak az emberre és a környezetre. A leselejtezéskor történő helytelen kezelés során ezek talajba, vízbe és levegőbe kerülnek. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az e-hulladékot gyakran illegálisan exportálják olyan országokba, ahol nincsenek törvények az elektromos hulladék kezeléséről és ártalmatlanításáról. Annak ellenére, hogy a végső rendeltetési helyen értékes anyagokat próbálnak kinyerni a hulladékból, ez gyakran veszélyes munkakörülmények között valósul meg.

Az EU-országokban évente mintegy 12 millió tonna elektromos hulladék illegális helyzetváltozására kerül sor. Hogy ezt a riasztó számot jobban el tudjuk képzelni, egy ilyen tömeg megfelelne egy téglafalnak, amely Oslótól Dél-Olaszországig húzódik. Különösen Afrika nyugati része, Ghánával és Nigériával az élen válik a világ különböző régióiból származó hulladékok végső célpontjává.

A szervezetek ezért kongatnak vészharangot és megpróbálják az eldobott elektronikát felhasználni elemzésekhez, amelyek megerősítik a tudatosságot a hulladéklerakás problémájának és az elektromos hulladék leselejtezésének kérdésében. Leselejtezett elektronikát használnak beépített GPS-szel, amelynek nyomon követhető a helyzete egészen végcél eléréséig. A BAN szervezet tanulmányából kiderült, hogy a megfigyelt eszközök mintegy 3,5%-a került illegálisan a fejlődő országokba. Mindegyik megfigyelt eszköz átlagosan 4 127 kilométert tett meg, ami nagyjából ugyanolyan távolság, mint az olaszországi Milánótól a nigériai Lagos városáig vezető útvonal.

 

Pótalkatrészekhez való hozzáférés

Az elektromos hulladék kezelését a jogszabályoknak is segíteniük kell. Az Európai Unióban az elektromos és elektronikus berendezések eladóinak lehetőséget kell kínálniuk az ügyfeleknek a vásárlás során, milyen formában selejtezhetik le régi berendezéseiket. Ez ugyanazon termék új verziójának megvásárlására vonatkozik. Mivel sok nagynevű céget évek óta kritizálnak a rendelkezésre álló pótalkatrészek nem megfelelő mennyisége miatt, az EU egy évvel ezelőtt új normákat fogadott el a fogyasztó javításra vonatkozó jogával kapcsolatban. A jogszabály szerint 2021-től a cégeknek hosszabb élettartamú eszközöket kell gyártaniuk, míg termékeikhez kötelesek akár tíz évig is pótalkatrészeket biztosítani. Ezek a szabályok a világításra, a mosógépekre, a mosogatógépekre és a hűtőszekrényekre vonatkoznak.

Ettől a rendelettől függetlenül mi techsaverek már évek óta felelősségteljesen állunk ehhez a kérdéshez. Ezért garantáljuk a felújított berendezések számára is a pótalkatrészek hozzáférhetőségét a vásárlástól számított öt éven belül.

4R a bolygónkért

Felelősségteljes és környezetbarát megközelítésünkkel segíthetünk a tisztább világhoz az elektromos hulladék minimalizálása és annak természetből való aktív eltávolítása által.

REDUCE (csökkent- Az elektromos hulladék válságának legegyszerűbb megoldása a lehető legkevesebb hulladék előállítása. Az elektronika megfelelő gondozásával meghosszabbítjuk annak élettartamát, és végeredményben megtakarítunk a gyakori cserén.

REUSE (újrafelhasználás) - Egy régi tévé vagy játékkonzol eldobása helyett megfontolhatjuk azok eladását vagy adományozását. Ezt az opciót mi is választhatjuk, amikor egy drága, új szagú darab helyett egy kicsomagolt vagy rövid ideig használt modellt veszünk, összehasonlíthatatlanul alacsonyabb áron - gyakran még jótállási idő alatt.

REPAIR (javítás) - Az emberek gyakran szívesebben dobják el vagy cserélik ki a sérült elektronikát ahelyett, hogy megjavíttatanák őket. Vannak azonban online kézikönyvek, amelyek ingyenesen segítenek és rávezetik a felhasználót a sérült elektronika megjavítására. Ilyen például az iFixit weboldal, amelynek kézikönyvei már sok eszközt megmentettek a felesleges leselejtezéstől.

REFURBISH (felújítás) - A felújítás is válaszlehetőség az elektromos hulladék globális problémájára. A használt laptopoknak, számítógépeknek, de a nyomtatóknak és a monitoroknak sem kell a szemétdombon végezniük, ha megfelelő kézbe kerülnek. Az alaposan felújított üzleti kategóriájú számítástechnika tehát racionális és különösen ökológiai döntést jelent a számítástechnika vásárlásakor, amelynek ár-teljesítmény aránya páratlanná válik.

 

Mi, techsaverek, szintén magas szintű felújítással büszkélkedhetünk, amelynek folyamatát az évek során állandó jelleggel finomítjuk. A felújítás és a szolgáltatások magas színvonala különböztet meg minket a versenytársainktól. A felújított termékek fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Bizonyítékul szolgálnak erre különösen a fejlett nyugati piacok, ahol az emberek a vásárlási döntésnél tudatosítják a prémium felújított számítástechnika előnyeit az új, de alacsonyabb minőségű számítástechnikához képest. Győződj meg te is ennek előnyeiről, és járulj hozzá egy jobb világhoz, amelyben a felújított üzleti kategóriájú számítástechnika helyettesíti az alacsony minőségű, gyorsan változó termékeket.

Friss cikkek

1